Van idee naar investering: het belang van merkrecht en octrooi voor startups

23 april 2024
Artikel

In de dynamische wereld van startups is het verkrijgen van financiering een van de meest cruciale uitdagingen voor ondernemers. Kapitaalinjecties zijn de sleutel tot het realiseren van innovatieve ideeën en de groei van jonge ondernemingen. Wat is het belang van merkrechten en octrooien in het financieringstraject? 

Portretfoto van Niels Ista
Neem contact op met:
Niels Ista Jurist ondernemingsrecht en ICT-recht
financiering van een innovatie

Meer kans op financiering

Onderzoeken van het Europees Octrooibureau (EOB) en het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO) laten zien dat startups hun kansen op financiering aanzienlijk vergroten met hulp van merkrechten en octrooien. Deze juridische beschermingsmaatregelen voor intellectueel eigendom bieden niet alleen waarborgen voor innovatieve ideeën. Ze fungeren ook als sleutel tot het verkrijgen van investeringen en/of het benutten van fiscale faciliteiten, zoals de Innovatiebox.

Merkrecht en octrooi: de basisprincipes

Merkrecht en octrooi zijn twee vormen van intellectuele eigendomsrechten die cruciaal zijn voor het beschermen van innovatieve ideeën en producten. Merkrecht is van toepassing op de bescherming van merknamen, logo's en andere herkenbare symbolen die een bedrijf identificeren. Het stelt bedrijven in staat om exclusief gebruik te maken van deze merken. Dit voorkomt verwarring bij consumenten en beschermt de reputatie van het bedrijf.

Een octrooi is bedoeld voor de bescherming van technische uitvindingen en innovatieve processen. Het verleent de houder het exclusieve recht om de uitvinding te gebruiken, verkopen of licentiëren gedurende een specifieke periode. Dit voorkomt dat anderen de uitvinding zonder toestemming kunnen gebruiken. Het zorgt dus voor een sterk concurrentievoordeel.

Belang merkrecht en octrooi voor financiering

Het onderzoek van EOB en EUIPO benadrukt dat startups die merkrecht en octrooi toepassen aanzienlijk meer succes hebben bij het verkrijgen van financiering bij investeerders. Met name jonge startups die in de vroege groeifase intellectuele eigendomsrechten aanvragen, kunnen tot wel tien keer sneller financiering aantrekken.

Fiscale maatregelen benutten

Voor startups spelen merken en octrooien daarnaast een essentiële rol bij het benutten van fiscale stimuleringsmaatregelen, zoals de Nederlandse Innovatiebox. Door intellectuele eigendomsrechten te registreren en beschermen, kunnen startups in aanmerking komen voor belastingvoordelen via de Innovatiebox. Deze box biedt een gunstig belastingtarief op de winst die voortkomt uit innovatieve activiteiten. Het hebben van sterke intellectuele eigendomsrechten helpt om aan te tonen dat de winst voortvloeit uit daadwerkelijke innovatie. Startups kunnen hierdoor profiteren van belastingbesparingen die hun groei en ontwikkeling verder kunnen stimuleren.

Tip: besluit u uw idee vast te leggen, houd hierbij dan rekening met de toepassing van de Innovatiebox.

Kans financiering fors groter

Nederlandse startups vallen op als het gaat om het gebruik van Europese merkenrechten en octrooien. Vooral in sectoren zoals biotechnologie, wetenschap, techniek, energie en gezondheidszorg zijn deze rechten van groot belang. Onderzoek toont aan dat het gebruik van Europese merkenrechten in plaats van nationale merkenrechten de kans op vroege financiering met maar liefst zes keer vergroot. Voor octrooien is dit ruim vijf keer hoger.

De uitvoerend directeur van het EUIPO benadrukt dat intellectueel eigendom, zoals handelsmerken, van vitaal belang is voor startende, innovatieve bedrijven. Deze bedrijven beschikken in de beginfase vaak over weinig activa, behalve hun intellectuele kapitaal. Formele intellectuele eigendomsrechten fungeren niet alleen als wettelijke waarborgen voor investeringen in immateriële activa, maar zijn ook de sleutel tot financiering en samenwerkingen.

Te weinig merk- en octrooiaanvragen

Desondanks blijkt dat Nederlandse startups relatief weinig rechten voor intellectueel eigendom aanvragen. Slechts 14% van de Nederlandse startups heeft een dergelijke aanvraag ingediend, terwijl het Europese gemiddelde op 29% ligt. In landen als Finland en Frankrijk vragen startups relatief gezien het vaakst octrooi- en handelsmerkrechten aan.

Onderken het belang

Kortom, het is duidelijk dat merkrechten en octrooien (en andersoortige intellectuele eigendomsrechten) niet alleen juridische bescherming bieden, maar ook een aanzienlijke invloed hebben op het succes van startups in de hightech maakindustrie bij het verkrijgen van financiering en het gebruik kunnen maken van fiscale faciliteiten zoals de Innovatiebox. Ondernemers moeten daarom het belang van deze intellectuele eigendomsrechten erkennen en overwegen om ze te integreren in hun strategieën voor groei en investering. Het vergroten van het bewustzijn en de toepassing van deze rechten kan de weg vrijmaken voor een florerend startup-ecosysteem in Nederland en daarbuiten.

Meer weten?

ABAB Legal is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer informatie over intellectueel eigendom, en meer specifiek over merk- en octrooirecht? 

De juristen van ABAB Legal staan u graag bij. Neem contact op met Niels Insta, jurist ondernemingsrecht en intellectueel eigendomsrecht , via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Niels een e-mail.

Wilt u meer weten over octrooi en merkrecht? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Niels
Portretfoto van Niels Ista
Jurist ondernemingsrecht en ICT-recht
Bel
0165-531330
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu